ABS, Stuur en Stabiliteitssystemen

Alles te weten komen over veiligheidssystemen

Trainingsinformatie

Personenauto's zijn voorzien van diverse hulp- en regelsystemen. Deze systemen dienen de veiligheid en geven de bestuurder ondersteuning in gevaarlijke situaties. Om deze systemen doelmatig te kunnen diagnosticeren is basiskennis over de functie en werking noodzakelijk.

In deze training worden de verschillende regelsystemen theoretisch behandeld, gevolgd door praktijkopdrachten waarin diagnosemogelijkheden met diagnosegereedschappen uiteen worden gezet.

Na het volgen van de online training en de praktijkdag ABS, stuur en stabiliteitssystemen is de deelnemer in staat verschillende stabiliteitssystemen te beoordelen met volgens de juiste diagnosestrategie, met behulp van elektrisch schema’s en diagnoseapparatuur

Leerdoelen

 • De werking van toegepaste stuursystemen (zoals HPS, EHPS, EPS) verklaren en kunnen beoordelen.
 • Procedures voor onderhoud en reparatie aan verschillende stuursystemen kennen en kunnen toepassen.
 • De werking van stabiliteitssystemen (zoals ABS, ASR, EBD, Hill Holder, Down Hill Assist en ESP) verklaren en kunnen beoordelen.
 • Regelstrategieën van ABS/ESP verklaren zoals drukopbouw, druk vasthouden en drukafbouw.
 • Diagnose stellen aan ABS/ESP-systemen met behulp van diagnosegereedschappen zoals multimeter, oscilloscoop en diagnosetester.
 • Uitvoeringsvormen van wielsensoren herkennen en de werking daarvan met behulp van diagnosegereedschap kunnen beoordelen.
 • Diverse benodigde kalibraties van stuur- en stabiliteitssystemen herkennen en kunnen uitvoeren.

Aanvullende informatie

 • Nederlands
 • 1,5 uur online training als voorbereiding en 1 dag praktijktraining
 • Autotechnici niveau 3
 • De deelnemer ontvangt een AutoNiveau-certificaat na het succesvol afronden van de online training, de aanwezigheid op de praktijkdag en het behalen van de eindtoets.
 • Deze training is onderdeel van het technisch opleidingsplan en kan niet los worden aangekocht.

Kenmerken

Klantbeoordeling

Gemiddelde beoordeling {{ product.Name }}

Schrijf je in voor het opleidingsplan:

Technisch Opleidingsplan

Bij Automotive Academy ben je aan het juiste adres voor een technisch opleidingsplan op maat. Met een niveautoets meten we jouw huidige kennisniveau en weten we precies welke trainingen bij jou passen.

Klimaatregelingen

Na het volgen van de online training en de praktijkdag Klimaatregelingen is de deelnemer in staat storingen aan klimaatregelsystemen volgens verschillende diagnosestrategieën op te sporen

Onderhoud en reparatie aan e-voertuigen Aandrijving

Na het volgen van de online training en de praktijkdag is de deelnemer in staat om zelfstandig volgens fabrikantsvoorschrift onderhoud en reparaties uit te voeren aan de complete aandrijflijn van e-voertuigen. Daarnaast is er veel aandacht voor veilig werken aan e-voertuigen zoals in NEN 9140 beschreven, zodat na het volgen van deze training is voldaan aan de verplichte update over veilig werken aan e-voertuigen.